POMOZIMO IM...!!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
POMOZIMO IM...!!!

S nadom da ćemo zajedno uspjeti...
 
HomeHome  PortailPortail  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Prije nego se odlucite za kucnog ljubimca

Go down 
2 posters
AutorPoruka
t_bejbe
starosjedioci
starosjedioci
t_bejbe


Broj komentara : 173
Age : 37
Location : Sarajevo, Dobrinja
Registration date : 2007-08-09

Prije nego se odlucite za kucnog ljubimca Empty
KomentarNaslov komentara: Prije nego se odlucite za kucnog ljubimca   Prije nego se odlucite za kucnog ljubimca EmptyFri Nov 16 2007, 14:59

Isplati se napraviti svoju zadaću
Budite razumni pri izboru
Izaberite za sutra, ne samo za danas


Vaše lijepo štene brzo će narasti i trebat će vas cijeloga života. Vi ste odgovorni, ne samo za njegovo fizičko zdravlje, već i za njegovu emocionalnu dobrobit. Zreli psi trebaju dosta vježbe i aktivnosti, a zahtijevaju i znatnu mentalnu stimulaciju.


Psi koštaju
Prije odabira psa, napravite financijski plan, posebice ako razmišljate o velikom psu ili psu koji zahtijeva dodatnu njegu, poput profesionalnog uređivanja. Napravite procjenu mjesečnih troškova, uključujući hranu, opremu, uređivanje i godišnju preventivnu zdravstvenu zaštitu, što uključuje cijepljenje i suzbijanje nametnika. Nemojte zaboraviti pribrojiti troškove hotela za pse, dok ste odsutni zbog odmora ili posla, što će biti veći izdatak ako često putujete. Predvidite i povremene troškove zbog zdravstvenih problema. Prije kupnje, pažljivo razmislite koliko će pas opteretiti vaš kućni budžet.


Psi mogu izazvati probleme
Prije odluke o nabavi psa, razmislite o nekim mogućim problemima. Alergijske reakcije na pse nisu neuobičajene; vrlo je bolno nabaviti psa i potom se od njega rastati, jer je netko u obitelji na njega alergičan. Psi također mogu imati cijeli niz nametnika i klica, koje mogu predstavljati opasnost za ljude, posebno one oslabljena imunološkog sustava, primjerice koji su na kemoterapiji ili HlV-pozitivni. Za uzgoj izložbenog šampiona potražite nagrađivane roditelje s rodovnicom. Međutim, nikada nema jamstva.


Psi trebaju prostor
Općenito govoreći, veliki psi trebaju više prostora od malih, međutim, kliše po kojem se manji psi bolje uklapaju u urbanu sredinu ne odgovara uvijek istini. Neki mali psi imaju puno energije i trebaju dosta prostora, dok su psi nekih uistinu velikih pasmina, poput bernardinaca, zadovoljni u kući s malim vrtom. Kada birate pasminu, razmislite i o mirisu. Veliki psi mogu svojim mirisom mali dom pretvoriti u štenaru.


Veličina
Ponekad odabir određene pasmine može biti poprilično težak. Trenutno ima oko 400 vrsta pasmina koje priznaje FCI (međunarodna kinološka federacija) podijeljenih na pet veličina:
patuljasta (čiuaua, minijaturna pudlica, minijaturni baset itd.);
mala (pekinezer, mops, maltezer, shi-tzu itd.);
srednja veličina (engleski koker španijel, bigl, šnaucer srednje veličine itd.);
velika (njemački ovčar, škotski ovčar, labrador itd.);
ekstra velika (buldog, bernardinac, irski hrt itd.);
Jasno je da će pas patuljaste veličine stvarati manje problema od ekstra velikih. No, valja uvijek imati na mu kako je pas uvijek moralna, ekonomska i vremenska obveza, neovisno o veličini i pasmini kojoj pripada.
Ukoliko nemate puno prostora u stanu ili kući, najbolje je odabrati prve tri veličine (patuljastu, malu ili srednju). Na taj će se način pas moći slobodno kretati i živjeti s vašim ukućanima.
Vrlo je važno znati koje su osnovne potrebe vašeg psa prilikom njegova odrastanja. Ukoliko pas ima veliku konstituciju i široke kosti, odgovara mu puno kretanja i prikladan teren za šetnju i trčanje. Keramičke pločice pogubne su za pravilan razvoj, s obzirom da jagodicama otežavaju pravilno prijanjanje uz pod. Pas je prisiljen neprirodno produžiti šape kako ne bi izgubio ravnotežu i pao. Tijekom odabira psa valja, dakle, imati na umu prostor u kojem će pas rasti.


Vrsta dlake
Osim različitih veličina postoje i različite vrste dlake, koje se razlikuju po teksturi:
Izrazito kratka dlaka (bokser, pinčer, dalmatiner, talijanski kratkodlaki ptičar itd.);
kratka dlaka (njemački ovčar, labrador retriver itd.);
duga dlaka (škotski ovčar, samojed, engleski seter, pekinezer, jorkšir itd.);
gruba dlaka (airedlale terijer, irski terijer itd.);
kovrčava dlaka (pudlica, bolonjski ovčar itd.);
valovita dlaka (bergamski ovčar, komondor itd.);
čvrsta dlaka (šnaucer, određene vrste baseta, lovački psi, ptičari itd.);
Vrijeme koje ćete odvojiti za brigu o vašem psu ovisi i o vrsti dlake koju pas ima. Pasmine s izrazito kratkom dlakom ne zahtijevaju nikakvo češljanje. Dovoljno je dlaku namjestiti s mokrom krpom ili ih oprati neutralnim šamponom. Za njegu kratkodlakih pasa preporučujemo korištenje četke s mekanim zubcima, kako bi se izbjeglo oštećenje kože. Dugu dlaku škotskog
ovčara ili samojeda možete češljati jednom tjedno s grebenarom (posebna vrsta četke koja sadrži male željezne zubce, koji su gusto rasprostranjeni kako bi doprli duboko ispod dlake). Vrsta dlake koju ima, npr. bobtail, mora se svaki dan četkati, zato što je dlaka sklona zapetljavanju. Kako bi izbjegli neugodna iznenađenja, posebno trebamo paziti na određene anatomske dijelove tijela poput buta. Tu se, naime, dlaka češće petlja zbog pritiska težinom tijela u trenucima spavanja i odmaranja. Na kraju, postoje vrste dlaka koje zahtijevaju striženje dlake stripping, npr. kod šnaucera, različitih vrsta terijera i pojedinih vrsta baseta. Dlaka pudlice modelira se uz pomoć posebnih škara i sprava za striženje.
Trebamo uzeti u obzir i ekonomski aspekt koji zahtijevaju određene vrste dlake. Ukoliko odaberete pasmine koje zahtijevaju posebne toalete, trebate unaprijed voditi računa o vremenu i novcu koji ćete potrošiti. Održavanje dlake psa kojemu je potrebno modeliranje dlake i posebna toaleta, pravo je
ravcato zanimanje. Redovito ćete se morati javljati specijaliziranom osoblju (prodavaonicama za održavanje toalete, kojih ima diljem zemlje), koje će vam uz ostalo dati korisne savijete o njezi pasmine koju posjedujete.


Karakter psa
Svaka pasmina ima određeni karakter koji, najčešće proizlazi iz porijekla, ili odabira i spoja pasmina koje je čovjek tijekom godina napravio. Stoga, doberman bolje brani svoj teritorij od samojeda, koji nije pas čuvar; golden retriever s lakoćom će donijeti određeni predmet iz vode, dok će škotski ovčar to učiniti malo teže. Ovime želim naglasiti kako je uistinu važno prilikom kupnje određene vrste psa promisliti što s njim želimo raditi.
Ukoliko volite trčati, možete odabrati psa koji je srednje veličine: labrador, haški, šnaucer, škotski ovčar, samojed, njemački ovčar itd. Ukoliko preferirate odmarati, uzmite pekinezera, buldoga ili mopsa. Valja uzeti u obzir da je psima s brnjicom otežano disanje i ne odgovara im pretjerano kretanje, osobito tijekom toplih razdoblja. Ukoliko volite vodu tada su za vas labrador, golden retriever i newfoundland, iako mnogi psi vole vodu. Ukoliko volite snijeg možete odabrati nordijske pasmine duge dlake: dalmatineri i bokseri teško bi se prilagodili niskim temperaturama zbog osjetljivih jagodica.
Imajte na umu, da je karakter pasa, iako se razlikuje od pasmine do pasmine, uvijek prijateljski raspoložen prema ljudima, čak i kod pasa koji su namijenjeni za čuvanje i obranu. Često u novinama vidimo članke o agresivnom istupu psa prema čovjeku, no, vrlo je važno naglasiti kako to ne treba pripisivati određenim pasminama koje neki opisuju kao opasne. Ne postoje opasni psi, već opasni i nepouzdani vlasnici pasa. Njih treba smatrati odgovornim za ponašanje psa: osobe koje nisu uspjele prikladno odgojiti psa; osobe koje su, namjerno ili slučajno, zanemarile svoje kućne ljubimce. Odgoj, prikladna prehrana, zdravstvena briga, društvo, ljubav: sve su to elementi pažnje koje pas potrebuje prilikom odrastanja, kako bi njegovo tijelo i psiha bili uravnoteženi. Ukoliko jedan ili više od gore navedenih elemenata nedostaje, pas osjeća posljedice na fizičkom i psihičkom planu. Zbog nedovoljne brige, psi ponekad pokazuju znakove straha ili depresije, dok drugi reagiraju agresivno.
Ukoliko se odlučimo brinuti o psu, potrebno ga je odgajati na zdrav i prikladan način s puno ljubavi. Pas će na taj način sretno živjeti u obitelji i društvu koje ga okružuje. Moći ćemo uživati u njegovom društvu i privrženosti, neovisno o njegovu karakteru, veličini ili vrsti dlake.


Mužjak ili ženka?
Ne postoje pisana pravila prilikom izboru između mužjaka i ženke - to je pitanje vlastite sklonosti. Postoje razlike u ponašanju: kuje je općenito lakše trenirati i naučiti kućnom redu, ali zahtijevaju više pažnje; mužjaci su češće agresivniji prema drugim psima, mogu biti dominantniji, aktivniji i destruktivniji. Ne postoji spolna razlika u pogledu čuvanja, razigranosti i razdražljivosti. Sterilizacija gotovo uvijek uklanja nedostatke određena spola, bez zadiranja u prednosti toga istog spola. Izborom čistokrvna šteneta imat ćete jasnu predodžbu veličine, izgleda i temperamenta vašeg psa kada jednom odraste.


Psi i zakon
Različite zemlje imaju različite zakone koji se odnose na pse. Oni mogu biti pragmatični, vrijedni žaljenja sve do otvoreno nepravednih. Negdje postoje ograničenja glede broja, čak i spola psa. U nekim zemljama neke su pasmine zabranjene, a psi određenih pasmina moraju nositi brnjicu. Stambene zgrade imaju svoja jedinstvena pravila, a negdje su psi općenito neprihvatljivi. Proučite lokalne i nacionalne propise prije nego se odlučite na kupnju.


Štene ili odrastao pas?
Nabaviti štene ili odrasla psa težak je izbor. Štenad ima očigledne prednosti - oni su masa za modeliranje stavljena u vaše ruke, spremni za oblikovanje prema životnom stilu vaše obitelji. Ako ga nabavite prije osmog tjedna starosti i podignete ga u svome jedinstvenom okolišu, vaš će pas rjeđe imati problema s ponašanjem. Međutim, odrasli psi također imaju svoje dobre strane: naučeni su na držanje u kući, a mnogi već imaju uvježbanu poslušnost. Troškovi nabave, treninga i sterilizacije su iza vas. Gotovo svi odrasli psi, kada im pružite priliku, emocionalno su sposobni s vama izgraditi novu snažnu vezu.


Čistokrvni ili križani?
Čistokrvni pas nastaje parenjem dvaju pasa iste pasmine. Prednost čistokrvna psa je u tome da s velikom vjerojatnošću znate njegovu konačnu veličinu i temperament. Nedostatak se očituje u većem riziku obolijevanja od određenih nasljednih bolesti, iako se razina rizika kod različitih pasmina značajno razlikuje. Križanci, potomci nasumično križanih pasa, profitiraju zbog vitalnosti uslijed križanja, unapređivanja dobrog zdravlja koje dolazi uslijed križanja pasa različita genetičkog podrijetla. Nedostatak je taj, što kod šteneta teško možete predvidjeti buduću veličinu i temperament. Međutim, ako nabavite križanca i od rane dobi ga učite da se uklopi u vaš način života, velika je vjerojatnost da će se od šteneta razviti izvrstan ljubimac. Čistokrvni psi popularniji su zbog svoga izgleda, ali križani psi rjeđe obolijevaju od nasljednih bolesti.


Gdje pronaći svoga psa
Čistokrvne pse treba uvijek kupiti od pouzdanih uzgajača. Neki uzgajači vrlo su savjesni hobisti, dok su drugi vrlo komercijalni, ali oba su dobro mjesto za nabaviti štene. Potražite na zidu priznanja s izložbi pasa, opuštene pse u kući. Druga značajka dobrog uzgajača je ljubopitljiva priroda - ako su uistinu savjesni, htjet će saznati o vama isto što i vi o njima. Nije preporučljivo kupiti štene u "pet shopu". Neki su izvrsni, ali većina nije i izuzetno rijetko će pouzdani uzgajači na taj način prodavati štenad.


Pitanja za uzgajača
Ako namjeravate nabaviti psa kod uzgajača, upitajte ga ova jednostavna pitanja.
Mogu li vidjeti majku? (To biste trebali moći.)
Mogu li vidjeti oca? (Nemojte to očekivati. Najbolji uzgajači traže mužjake izvan svoje uzgajališta.)
Gdje živi štenad? (Štenad odgojena unutra kao odrasli bolji su od onih odgojenih u uzgajalištu.)
Jesu li bili kod veterinara? (Dobri uzgajači obično daju pregledati roditelje prije parenja, a štenad je prije prodaje pregledana i cijepljena.)
Kada će biti spremni? (Prerano je prije Šestog tjedna. Prekasno je poslije 12. tjedna. Osam tjedana je pravo vrijeme.)


Oglasi u novinama
Budite vrlo oprezni u odjeljku oglasnika svojih novina s naslovom "psi na prodaju". Neki su pravi oglasi uzgajača koji to rade iz ljubavi, ali većinom se radi o oglasima preprodavača štenadi - beskrupuloznih uzgajača koji koriste kuje kao mašine za proizvodnju štenadi i imaju interes za malošto osim prodaje. Međutim, ako ste dovoljno oprezni, moguće je putem oglasa pronaći prekrasna psa.


Susjedi i veterinari
Kada god je moguće, nabavite psa od brižnog prijatelja ili susjeda. Štenad će biti dobro socijalizirana i odgojena u poznatu okruženju, zaštićena od nametnika i bolesti. Oglasne ploče u veterinarskim ambulantama također su dobar izvor podataka, jer osoblje gotovo uvijek poznaje roditelje i njihove vlasnike.


Udomljenje psa iz azila
Psi iz azila mogu biti fantastični ljubimci, međutim, prije konačne odluke, posjetite azil nekoliko puta. Upitajte osoblje sve što vas zanima, izvedite psa u šetnju te ga upoznajte sa svojom obitelji. Znači nesigurnosti (sakrivanje, lajanje i nevoljko napuštanje azila) mogu se očekivati, posebno ako se pas tamo nalazi nekoliko tjedana. Neki mogu pokazivati znakove agresije, ugristi iz straha ili biti bešćutno indiferentni prema obitelji udomitelja. Kod pojedinih su potrebni mjeseci strpljiva treninga za prevladavanje tih problema.
Tisućama prekrasnih pasa potreban je dom pun ljubavi. U azilu, mladi su mužjaci obično brojniji od pasa druge dobi ili kuja.
Na vrh Go down
http://www.nolimit.co.ba
Jasmina
starosjedioci
starosjediociBroj komentara : 135
Age : 39
Location : Sarajevo
Registration date : 2007-10-17

Prije nego se odlucite za kucnog ljubimca Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Prije nego se odlucite za kucnog ljubimca   Prije nego se odlucite za kucnog ljubimca EmptyThu Jan 24 2008, 10:56

Ja sam danas procitala jedan zanimljiv clanak na ovu temu, pa vam ga prenosim ovdje:


Prije nego nabavite psa

23.1.2008

Nedavno ste nabavili novog psa ili ćete ga uskoro nabaviti. Bez obzira radi li se o starijem psu ili štenetu, bit će vam potrebne neke stvari. Preporuča se da te stvari uzmete prije nego dovedete svog novog dlakavog ljubimca u kuću.

Uvijek se najbolje na vrijeme pripremiti. Znajte da će vaš novi pas tražiti mnogo vremena za treniranje, hranjenje, održavanje, igru… Za početak nabavite sve što vam treba i život će vam biti mnogo lakši.

Najprije osnove stvari

Morate se pobrinuti da vam je dvorište sigurno, da nema rupa ili područja gdje bi vaš psić potencijalno mogao iskopati rupu i izaći van te proskitati po susjedstvu. Postavite ogradu po kojoj se neće lako uspenjati. Pripazite da ne ostavite oštre rubove kako se pas ne bi ozlijedio.

Ako će vaš pas provoditi veći dio vremena vani (na primjer kad ste vi na poslu), pobrinite se da ima dostupno sjenovito mjesto na kojem se može izležavati. Ako je potrebno, postavite tendu. Psima je potrebna sjena u toplijim mjesecima. Također bi bilo dobro da mu napravite ili kupite pseću kućicu za hladnije mjesece kad mu je potreban zaklon. Kako bi mu bilo toplije, na pod pseće kućice stavite sloj sijena. Dekice ne zadržavaju toplinu i psu bi moglo biti hladno.

Na što još trebate misliti

Nabavite ogrlicu čija veličina će odgovarati psu. Između psećeg vrata i ogrlice trebala bi stati dva prsta. Pripazite da nije prelabava. Psima se ogrlica lako može negdje zaglaviti i tako bi se mogli zadaviti.

Kupite uzicu kako bi mogli izvesti psa u potrebnu i zasluženu jutarnju i večernju šetnju. Za početak uzmite uzicu duljine 2 metra dok se vi i pas bolje ne upoznate i dok ga ne istrenirate. Jednom kad obuka završi, možete uzeti 5-metarnu rastezljivu uzicu.

Iako svi psi oštenjeni nakon 2005.g. moraju biti čipirani, ne bi bilo loše uz to mu staviti identifikacijsku markicu na ogrlicu. Na nju napišite ime psa i vaš telefonski broj gdje vas se, u slučaju da se pas izgubi, može dobiti.

Gdje će vaš pas spavati?

Ako ne želite da to bude na vašem krevetu ili trosjedu, kupite mu njegov ležaj. Prije nego počne spavati na njemu, operite ga kako isprali miris iz trgovine. Koristite blagi deterdžent. Ohrabrite vašeg novog psa da legne na svoj ležaj tako da mu ponudite ukusnu pseću slasticu ili kost.

Psa možete naučiti spavati u košari. Kod kupnje košare obratite pozornost na veličinu: vaš bi se pas trebao moći okrenuti u košari, no ne smije imati previše mjesta. Za štence većih pasmine, nabavite košaru za veličinu do koje bi mogao narasti, a tada polovicu ili trećinu pregradite dok psić ne naraste. Potrebno im je dovoljno mjesta da mogu leći na bok u košari. Za sve veće od toga vaš će psić označiti teritorij mokraćom ili izmetom.

Ako ne želite svaki čas otvarati vrata psu da uđe ili izađe iz kuće, izvrsno rješenje su pseća vrata. Pripazite da kupite dobru veličinu i da vam je ugradi profesionalac. Imate li štene, uzmite vrata za odraslog psa njegove pasmine, kako ih ne bi kasnije morali mijenjati.

Također će vam trebati odvojene posude za hranu i vodu. Preporučam plastične: lako se čiste, dugo traju i možete ih nabaviti raznih veličina, oblika i boja. Ne bi bilo loše nabaviti posudu za čuvanje pseće hrane, želite li da hrana ostane što duže svježa. Posude za hranu nisu skupe i čvrsto se zatvaraju. Bitno je da posuda, kad je zatvorite, ne propušta zrak, kako bi hrana zadržala svježinu. Nabavite i mjericu za hranu, kako bi znali točno koliko hrane dajete svom psu, te da, ukoliko će netko drugi trebati nahraniti vašeg psa, znate koliko mu hrane mora dati.

Pseća hrana je vrlo važna. Obzirom da danas na tržištu možete naći brojne proizvode, bilo bi dobro da se posavjetujete sa veterinarom ili uzgajivačem koja je hrana najbolja za vašeg psa. Hranite li psa sa kvalitetnom hranom, bit će zdraviji, sretniji i živjet će duže.

Još će vam trebati zaštita od buha, krpelja i drugih nametnika. Posavjetujte se sa veterinarom oko proizvoda. Naravno, obavezno redovito vodite psa na cijepljenja. Dobro bi bilo i da pripremite kutiju prve pomoći za psa, osobito ako je jako znatiželjan ili jede sve na što naiđe, ili ako je jednostavno nespretan.

Kupite mu igračke – igračke koje pište, one koje može žvakati ili navlačiti. Gotovo svi psi, mladi ili stari, obožavaju igračke. Dajte mu tenisku lopticu ili uzmite par starih čarapa, zavežite ih u čvor i bit će izvrsna igračka za navlačenje. Igranje sa igračkama pomoći će vašem psu da se istrči i zabavi (čak i ako se radi o samo nekoliko minuta). Osim toga, igranje sa psom pomaže i vama da se opustite nakon napornog dana.

Bitna napomena o kostima: nemojte psu davati kosti koje su ostaci od vašeg ručka. Jednom kad se kosti skuhaju, postanu oštre i mogu zapeti psu u grlu, trbuhu ili crijevima i uzrikovati perforacije ili zablokirati probavu. Operacije kojima se otklanjaju ova stanja su ozbiljne i skupe.

Kupite šampon za pse i četku za dlaku. Nemojte psa prati ljudskim šamponom. Psa treba odmalena naučiti na održavanje higijene (pranje i četkanje), no nemojte ga prečesto prati, dovoljno je nekoliko puta godišnje, dok bi ga (ovisno o dužini dlake)četkati trebali barem 2-3 puta tjedno. Četkanje je izvrstan način da se zbližite sa svojim ljubimcem, a na taj ćete ga način ujedno održavati čistim i smanjit ćete linjanje.

Bez obzira nabavljate li mladog ili starog psa, pripremite se na to da će vam mokriti po kući. Novi pas još ne poznaje teritorij i ne zna pravila. Poštedite se frustracija i prije nego dođe u kuću zaštite ili uklonite tepihe. Također savjetujem neko sredstvo za uklanjanje urina.

I za kraj, nabavite video ili knjigu o treniranju pasa. Vašem psu je potrebna obuka, bez obzira da li je star 2 mjeseca, 2 godine ili 5 godina. Vi ste njegov trener i za to se prije trebate pripremiti.

Jednom kad dovedete psa kući, čeka vas puno veselja i druženja sa novim čupavim članom obitelji. Uživajte u tome i dobro se brinite za svog psa – oboje ćete biti zadovoljniji.

(D.R.)


[izvor: http://www.zena.hr/clanak.aspx?ID=6&clanak=556 ]
Na vrh Go down
 
Prije nego se odlucite za kucnog ljubimca
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» UVIJEK NOSITE BOCU VODE ZA SVOG LJUBIMCA!!
» Medo sa Marindvora se obraca javnosti prije odlaska u aps

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
POMOZIMO IM...!!! :: Ostalo :: Zanimljivi članci&co-
Idi na: