Eh, ovako.. Posto vidim da svi pricaju kako treba i nama azil jer svugdje u svijetu ne da ima jedan vec vise njih, mogu reci da su upravu. U to sam se sama uvjerila tokom dvomjesecnog boravka u Kanadi. Kako sam tamo dosla, primijetila sam da se mi i oni razlikujemo u svemu. Pogotovo u brizi o zivotinjama! Naime, skoro svaki dan sam obilazila Windsor i primijetila sam da kod njih uopste nema pasa lutalica. Zacudila sam se, ali me zanimalo gdje su te zivotinje bez doma zbrinute. I tako, dok sam jednom prolazila gradom, ugledala sam ANIMAL SHELTER! To je bila jedna velika, bijela, zelenilom i ogradom okruzena poveca kuca ili manja zgradica. Izgledalo je tako lijepo. Pomislila sam odmah, kako bi nama bilo da imamo tako jedan azil, koji bi bio uredjen i koji bi imao svoje dvoriste za igranje sa psima, za njihovo setanje, treniranje i ostalo. Zatim, sam primijetila da vlasnici vode racuna o svojim psima. Kupaju ih i cesljaju svakodnevno, kupuju im sitnice, igrackice, izvode ih vani. I da, oni moraju sve pokupiti iza svoga psa. To se odnosi na, ciscenje zelenih povrsina nakon sto pas izvrsi nuzdu na jednoj od njih. Vidjela sam i da imaju i frizera za pse. Ta kao frizerska radnjica za pse je bila u sklopu jednog velike prodavnice za pse. Nazive te ogromne prodavnice je Pet Smart. U tu prodavnicu je dozvoljeno da se uvedu u kucni ljubimci. Svaki put kada sam ja ulazila u nju, vidjela sam dosta pasa koje sam, svakako, morala pomaziti, zatim zecice, mace, zamorce i sl. U toj prodavnici pored frizerskog salona za ljubimce, imaju i ADOPTION CENTER! To je jedan poseban dio te prodavnice, gdje se mace i cuke ili zivotinje na udomljavanju drze. To je jedan ogradjeni izlog sa malim boxovima i zivotinje se nalaze u njima. Pored svakog boxa i zivotinje u njemu, stoji papir na kome je ime zivotinje, osobnost, starost i drugi podaci. Zaista mi se svidio nacin na koji pomazu napustenim zivotinjama. Ali, ubrzo sam se vratila u realnost, ne mislim u njihovu, nego nasu. Zapitala sam se DA LI CEMO MI IKADA IMATI TAKVO NESTO??? Iako sam ostala bez odgovora, ali nisam ostala i bez nade da ce i kod nas takvo nesto nekada osvanuti...